L’IEI, escenari de la primera jornada a la demarcació de Lleida de la Xarxa d’Espais de Producció i Creació de Catalunya

08/11/2022
L'objectiu de la sessió era obrir una nova línia de treball amb la Diputació de Lleida per donar suport a les iniciatives existents, però també fer d'eina d'articulació en el territori



L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit al llarg de tot el matí d'aquest dimarts la primera jornada a la demarcació de Lleida de la Xarxaprod (Xarxa d'Espais de Producció i Creació de Catalunya).

La jornada ha començat amb la benvinguda, que ha anat a càrrec del director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy. A continuació, s'ha procedit a la presentació de Xarxaprod, a càrrec de Maragda Farràs, membre de la junta directiva de l'entitat i directora d'Entorns, i de Lluís Llobet, director de Can Farrera, i de Carles Quevedo, director de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell, que són els tres centres de Xarxaprod a la província de Lleida.

Posteriorment s'ha celebrat una dinàmica Speed Dating per tal que els/les assistents es coneguessin de primera mà, i finalment ha tingut lloc una dinàmica DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) del sector a Lleida, una acció que ha estat dinamitzada per Roc Domingo i Margarida Troguet. Les conclusions han posat fi a la jornada.

Xarxaprod és una associació que aplega centres de producció i creació artística de Catalunya. L'objectiu de la xarxa és compartir i optimitzar recursos amb la finalitat d'enriquir el teixit productiu a disposició de creadores/s i fomentar la seva relació amb el públic, amb espais tant públics com privats que ofereixen recursos, mitjans i suport als processos de la producció dins l'àmbit de la creació contemporània. Actualment la conformen 36 centres de tot el territori català, tres dels quals són a la província de Lleida, els esmentats abans: Entorns, Can Farrera i l'Arxiu d'Urgell.

Les seves línies de treball passen per enfortir el posicionament i visibilitzar els centres de creació i producció culturals del territori, promoure la comunicació i l'intercanvi d'experiències entre els espais associats; i vetllar per les bones pràctiques dels centres de creació i producció. Ho fan mitjançant l'organització de cursos, tallers, jornades i debats, realitzant assemblees i trobades al llarg de l'any, creant espais de diàleg i interlocució amb les administracions públiques i referents polítics de l'àmbit cultural, i també a través de l'enviament d'un butlletí intern amb informació sobre recursos i serveis per a la creació que ofereixen els diferents espais del sector.

L'objectiu d'aquesta primera jornada a Lleida era obrir una nova línia de treball amb la Diputació de Lleida per donar suport a les iniciatives existents, però també fer d'eina d'articulació en un territori molt dispers i amb poca densitat territorial, i fer aflorar projectes existents però que a hores d'ara no són visibles, facilitant espais de trobada i formacions a Lleida.

És per això que la trobada s'ha dut a terme per tal de detectar agents i necessitats, i posteriorment celebrar una trobada amb formacions incloses l'any 2023, tenint en compte els resultats detectats a la jornada del 2022. Aquest inici donarà peu a tenir la regió articulada i amb prou força per treballar en anys posteriors per situar Lleida en el mapa d'espais de creació i producció contemporània.