L’acte de lliurament dels Premis Literaris 2002, el divendres 18 de novembre a la Seu Vella amb un homenatge a Guillem Viladot

07/11/2022
Els guardons, que s'han presentat aquest dilluns i que estan convocats per la Paeria i la Diputació a través de l'IEI, han aconseguit una participació de 67 originals, 15 més que l'any passat.

Tant el 39è Premi d'Assaig Josep Vallverdú com el 27è Premi de Poesia Màrius Torres estaran dotats amb 9.000 euros.



La Sala Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de la Paeria ha acollit aquest dilluns la roda de premsa de presentació dels Premis Literaris 2022, uns guardons convocats per l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i que enguany arriben a la seva 39a edició pel que fa al Premi d'Assaig Josep Vallverdú i a la 27a pel que fa al Premi de Poesia Màrius Torres. Tots dos guardons estan dotats amb un premi de 9.000 euros.

L'acte ha comptat amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'IEI, de Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, i de Jaume Rutllant, regidor de Cultura de la Paeria.

Segons ha informat Estefania Rufach, han concorregut als Premis Literaris 2022 un total de 67 originals, 15 més que l'any passat, repartits entre els 23 que opten al Josep Vallverdú i els 44 que ho fan al Màrius Torres. Pel que fa a la procedència dels autors, en el cas del Premi d'Assaig hi concorren autors de les províncies de Lleida, Girona i Barcelona, i també del País Valencià i de les Illes Balears, a més d'altres originals que s'han lliurat en mà i dels quals se'n desconeix la procedència. En el cas del Premi de Poesia, els originals provenen de les quatre províncies catalanes, d'Andorra, del País Valencià, de les Illes Balears i de França.

Quant a la composició dels jurats, la vicepresidenta de l'IEI ha detallat que, en el cas del Vallverdú, se n'han renovat tres membres perquè ja havien complert els cinc anys de permanència, de manera que el jurat estarà format Jaume Barrull, Anna Berga i les tres incorporacions d'enguany: Anna Ballbona, Gabriella Gavagnin i Joan Roig. Pel que fa al jurat del Màrius Torres, està format per Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Passant ja al programa d'actes dels Premis Literatis 2022, aquests s'iniciaran dilluns vinent, 14 de novembre, amb la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris de l'any passat, que van ser 'Un català a Grècia (Una mirada a una història compartida)', d'Eusebi Ayensa Prat (38è Premi d'Assaig Josep Vallverdú 2021), a càrrec de Carme Vidalhuget, directora de la col·lecció Argent Viu d'assaig de Pagès Editors; i 'Ànima del poeta', de Francesc Pastor Verdú (26è Premi de Poesia Màrius Torres 2021), a càrrec d'Àngels Marzo, directora de la col·lecció La Suda de poesia de Pagès Editors. L'acte comptarà amb la intervenció de la directora d'aquesta editorial, Eulàlia Pagès. Aquesta presentació tindrà lloc a les 19.00 hores a la Sala 2 del Teatre de l'Escorxador amb entrada lliure i gratuïta.

L'acte central dels Premis serà, com és habitual, el lliurament dels guardons d'aquest any, que tindrà lloc el divendres 18 de novembre a la nau central de la Seu Vella de Lleida, a les 19.00 hores i també amb entrada lliure i gratuïta. En el marc d'aquest acte, i en motiu de la celebració del centenari del naixement de Guillem Viladot, s'oferirà la proposta literària 'Estimat amic, rebuda la teva... (De V a V, d'un temps, d'una amistat)', que té el seu origen en la perllongada i ferma amistat entre Viladot i Josep Vallverdú. Aquest proposta comptarà amb la participació dels actors Annabel Castan i Pep Planas, i amb la música de LleidArt Ensemble, amb Nico Cobo (violoncel), Félix Gallego (viola) i Ariadna Gabarrell (violí), a més del muntatge audiovisual de Jordi Làrios i la col·laboració i el suport d'Eduard Batlle, Teresa Ibars, Camil·la Minguell, Pau Minguet, Ramon Sistac, Joan Ramon Veny, Carme Vidal, Miquel Viladegut, tot plegat sota una idea, guió i direcció de Rosa Mesalles.