La fotògrafa Raquel Aznar Peña llança els seus 'Crits' contra la violència masclista al Pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

10/11/2022
La fotògrafa Raquel Aznar Peña llança els seus 'Crits' contra la violència masclista al Pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Es tracta d'una exposició formada per una dotzena de retrats de dones que han estat maltractades i que es podrà veure fins al 27 de novembre

La inauguració ha anat a càrrec de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, i de la diputada Helena Martínez.



El Pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs acull des d'aquest dijous l'exposició 'Crits', de la fotògrafa Raquel Aznar Peña, un recull de retrats de dones que han estat víctimes de la violència masclista. La mostra es podrà veure fins al 27 de novembre.

L'acte inaugural ha anat a càrrec de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, i de la diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, a més de l'autora. També ha assistit el director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy i el diputat Jordi Verdú.

'Crits' està format per una dotzena de retrats fotogràfics en format 90x60 cm. Tots els retrats són de dones d'orígens i condicions ben diferents però que tenen el denominador comú d'haver patit algun tipus de violència masclista. El projecte vol transmetre la vulnerabilitat de les dones davant el masclisme i com estan sotmeses a una constant violació dels drets, tot plegat recolzat per un patriarcat misogin que no té interès en el benestar de la dona.

Amb l'ajuda de la fotografia, l'autora vol donar visibilitat i reflexionar sobre aquest fet, a la vegada que vol rebutjar la violència masclista en qualsevol de les seves formes, tot fent evident que la violència actua en qualsevol àmbit i no entén de posicions socials, culturals ni de raça. L'objectiu final és arribar a obrir una proposta de reflexió social i institucional vers la violència masclista.

Cal destacar que l'exposició 'Crits' és un projecte obert i en constant creixement, de manera que vol donar la possibilitat de col·laborar a totes les dones que així ho desitgin. És per aquest motiu que ofereix un espai participatiu anomenat 'Racó de l'empoderament', on les dones que ho desitgin i que hagin patit algun tipus de violència, s'empoderin perquè l'autora els hi faci un retrat com els de la exposició però en format digital. Tot plegat seria com una mena de taller terapèutic on sincerar-se i compartir experiències.

Raquel Aznar Peña és fotògrafa i promotora d'igualtat de gènere, i es considera una activista supervivent que intenta aportar el seu granet de sorra en contra del masclisme mitjançant l'art i el poder que aquest té per canviar el món. La fotografia l'ha acompanyat sempre al llarg de la seva vida, especialment en situacions difícils, i si en un primer moment va esdevenir un mitjà per evadir-se, amb el temps es va anar tornant en una forma de vida, una eina capaç per tractar, afrontar i superar realitats complexes. Així, temes vinculats a la violència de gènere i a la seva experiència personal són recurrents en la seva obra.