Joan Talarn inaugura al Solsonès la segona edició de l’Errant tot refermant l’aposta de la Diputació i l’IEI per la cultura i pel territori

09/07/2021
El president diu que “necessitem la cultura també per sobreviure” i destaca que les dos primeres entregues del certamen s’han celebrat en comarques pirinenques.

El festival, que es desenvoluparà fins al 17 de juliol, s’ha posat en marxa a l’antiga fàbrica de Prefabricats Pujol a Olius amb una exposició col·lectiva de nou artistes visuals.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha inaugurat aquest divendres la segona edició del festival Errant-Itineraris d'Art i Pensament, organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que se celebrarà des d’avui i fins al 17 de juliol als municipis d'Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós, tots a la comarca del Solsonès.

L’acte ha tingut lloc a Olius, concretament a l'antiga fàbrica de Prefabricats Pujol, un espai recuperat per a l'ocasió, on Joan Talarn ha estat acompanyat per Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació i de l’IEI; Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; Antoni Márquez, alcalde d’Olius; Ramon Costa, president per delegació del Consell Comarcal del Solsonès en funcions, Jesús Vilamajó, comissari del projecte Errant, Xavier Vilalta, alcalde de Pinós, Francesc Riu, alcalde de Sant Llorenç de Morunys, la primera tinent d’alcalde i futura alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, i Ignasi Campà, conseller comarcal de Cultura.

En la seva intervenció durant l’acte inaugural, Joan Talarn ha destacat que Errant s’ha sabut sobreposar a uns inicis marcats per la crisi sanitària. Primer, amb l’edició inaugural, celebrada a l’Alta Ribagorça “en mig d’un món impactat per la pandèmia”, i enguany, al Solsonès i “sense oblidar que la malaltia ens envolta i ens complica l’organització d’activitats”. Unes dificultats que, en opinió del president de la Diputació, no amaguen que “necessitem la cultura també per sobreviure” més enllà de les circumstàncies sanitàries.

Talarn també s’ha referit al fet que les dues primeres edicions de l’Errant s’hagin organitzat en comarques pirinenques. “No és casualitat”, ha dit, perquè “l’aposta de l’actual Diputació per les comarques de muntanya és una política decidida i que estenem a totes les àrees de la nostra acció, i la cultura és una de les més importants per a nosaltres”.

La inauguració ha donat pas a la visita a l’exposició ‘Interfícies per al simulacre’, una mostra col·lectiva d'art avançat i experimental que recull creacions d’Anna Carreras, Daniel Moreno Roldán, Estela Ortiz, La Sofy, Laura Llaneli, Marla Jacarilla, Martí Madaula i Roc Herms.

A partir de l’obra d’aquests vuit artistes visuals, la mostra explora les interfícies en qualitat d’espais d’interacció real i de diàleg en què conviuen diferents llenguatges i com a llocs comuns que alberguen les imatges i els signes que suplanten la realitat del món. Es tracta, doncs, d’una exposició singular i inèdita perquè, a més de comptar amb un planter de creadors joves però amb una trajectòria ja reconeguda, per primer cop suposa la intervenció per a un propòsit artístic d’una de les naus que Prefabricats Pujol té a Olius.

La mostra compta a més amb activitats complementàries, com ara una visita comentada, un taller adreçat als joves del municipi i una performance de Daniel Moreno Roldán amb l'acompanyament de la cantant Gessamí Boada. Es podrà visitar aquest dissabte 10 i també el divendres i dissabte vinents.

Errant 2021 indagarà en els límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció, a través de la paraula i de la creació artística. El programa inclou una vintena d'activitats repartides en tres itineraris: art, poesia i música. Entre aquestes hi haurà diàlegs, tallers, concerts, 'performances' i exposicions d'art.

Errant és un festival itinerant promogut per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida que busca la seva consolidació aposentant-se cada any en una zona diferent del territori, en una aposta per fer arribar la cultura, l'art i la reflexió més contemporanis i de qualitat a tot arreu, traient-lo així de les àrees metropolitanes convencionals. En aquesta edició es compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès i dels tres ajuntaments participants, així com de la firma Pujol, l'Arxiu Comarcal del Solsonès, l'entitat Amisol i l'Hostal de Pinós.

Podeu consultar tota la programació a www.errantfest.cat.