El Parc Astronòmic del Montsec proposa 5 dies d’activitats per apropar la ciència a tots els públics sota un dels millors cels del món

10/10/2022
El Parc Astronòmic del Montsec proposa 5 dies d'activitats per apropar la ciència a tots els públics sota un dels millors cels del món

La vuitena edició del Festival d'Astronomia inclourà visites, tallers, espectacles, experiments i un doble concert de Mazoni, a més d'una passejada geològica a Àger

La presentació s'ha dut a terme a l'IEI, que un cop més dona suport a un festival que es farà del 28 d'octubre a l'1 de novembre

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha estat l'escenari, aquest dilluns, de la presentació de la vuitena edició del Festival d'Astronomia del Montsec, que se celebrarà al Parc Astronòmic del Montsec del 28 d'octubre a l'1 de novembre.

L'acte ha comptat amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i de l'IEI; Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de Catalunya, entitat gestora del Parc; i Salvador Ribas, director científic del Centre d'Observació de l'Univers del Montsec. També hi han assistit el director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy, l'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa.

Organitzat en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Consell Comarcal de la Noguera, l'Ajuntament d'Àger i el Geoparc Orígens, el festival té com a objectiu apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme, l'anomenat 'turisme de les estrelles' (astroturisme). És per això que posa en valor tot allò que ofereix l'excepcional cel del Montsec i certificat per la UNESCO com a Destinació Turística i Reserva Starlight, acreditació que li va ser concedida el 2013 i que va ser renovada l'any 2017. Ho fa a través del Parc Astronòmic del Montsec, pilar bàsic de la recerca, formació i divulgació de l'astronomia a Catalunya, oferint una experiència en la que es combinen ciència i turisme amb activitats dirigides a totes les edats: tallers, experiments, visites guiades i concerts, entre d'altres, sempre sota l'espectacular cel del Montsec.

En la seva presentació de l'acte, Estefania Rufach s'ha referit al Parc Astronòmics com "un dels grans motors de la comarca i del país", i ha dit que la tasca de divulgació de la ciència que es fa mitjançant el Parc i el Festival "uneix al conjunt de les institucions" per potenciar el turisme familiar.

Per la seva part, Salvador Ribas ha dit que esperen una afluència de 1.500 espectadors, i que si el temps acompanya i es poguessin esgotar les entrades, assolirien una xifra de 2.000 visitants que seria tot un èxit per un esdeveniment que ha qualificat com "la festa major del Parc Astronòmic" juntament amb la pluja d'estels de l'estiu.

Finalment, Marta Subirà ha remarcat que Ferrocarrils de Catalunya és un empresa a la qual "se la relaciona amb trens", però que té un paquet d'activitats molt ampli, entre les quals hi ha la gestió de "diferents equipaments i espais que tenen en comú que actuen com a motor d'una determinada comarca". És en aquest punt on ha situat el Parc Astronòmic del Montsec, que serveix per "desenvolupar l'activitat turística i econòmica" del territori mitjançant elements com aquest Festival que uneix tota mena de disciplines. És per això que ha fet una crida a gaudir del Festival per conèixer el Parc i la comarca que l'acull.

Entrant més en detall en el programa, l'activitat començarà el divendres 28 amb quatre passis de la visita nocturna especial 'El Cel de la Tardor', una sessió de planetari especial en viu i en directe a l'Ull del Montsec i observació al Parc de Telescopis.

El dissabte 29 inclourà al matí la visita familiar 'Viatge a la Lluna', una sessió de planetari i taller Apollo 11 cap a la Lluna, així com la visita diürna per a públic general/adult, amb una sessió de planetari i observació del sol. A la tarda es faran tres passis de la visita 'Experiments de Ciència', que inclou un taller d'experiments amb Dani Jiménez, presentador del programa 'Efecte Wow' de TV3, i un taller de coets. Ja a la nit, serà el torn novament per a la visita nocturna especial 'El Cel de la Tardor' i per una doble ració de 'Música sota les Estrelles' amb Mazoni, que oferirà al Planetari Ull del Montsec dos entregues del seu concert 'Part d'un tot, Mazoni', acompanyat d'una sessió d'observació al Parc de Telescopis.

Passant al diumenge 30, al matí es repetiran dues activitats que ja formaven part del programa del dissabte: la visita familiar 'Viatge a la Lluna' i la visita diürna per a públic general/adult. A la tarda es tornarà a fer la visita 'Viatge a la Lluna', mentre que a la nit serà el torn per a la visita nocturna familiar especial 'Els planetes en família', que inclourà una sessió de planetari amb projecció de Polaris a l'Ull del Montsec i observació al Parc de Telescopis, i també hi haurà quatre sessions de la visita nocturna especial 'El Cel de la Tardor'. El diumenge al vespre deixarà també espai per a una activitat fora del Parc Astronòmic, concretament a la col·legiata de Sant Pere d'Àger, on es farà una visita nocturna acompanyada de la descoberta de les constel·lacions del cel nocturn, una activitat gratuïta però amb places limitades, de manera que cal fer inscripció prèvia.

El dilluns 31 es posarà en marxa a la plaça Major d'Àger amb l'anomenada passejada geològica 'La Lluna i Mart a tocar pels carrers d'Àger', una ruta gratuïta per descobrir la geologia d'Àger i el seu vincle amb altres astres del Sistema Solar; anirà a càrrec de Jordi Panisello i Martí (Eureka SGN) i també caldrà inscripció prèvia. Encara al matí, però altre cop al Parc Astronòmic del Montsec, es farà, d'una banda, la visita familiar 'Viatgers galàctics', que inclourà una sessió de planetari, un taller de rellotge de sol i l'activitat Descobrim l'Atelier de Toc de Fusta; i de l'altra, es repetirà la visita diürna per a públic general/adult. El matí acabarà amb l'espectacle de contes 'La nena que volia ser Lluna', un espectacle-presentació dels contes La nena que volia ser Lluna' i 'La ciutat dels nens i les nenes. Llunicity', a càrrec de l'autor Jordi Villacampa acompanyat de David Pradas al piano i d'Anna Borrego a la veu. La tarda del dilluns inclourà la reedició de la visita 'Viatgers Galàctics' i dos passis més de l'espectacle de contes 'La nena que volia ser Lluna', mentre que a la nit es repetirà la visita nocturna familiar especial 'Els planetes en família' i la visita nocturna especial 'Mil cent i un estels', amb una sessió de planetari i un espectacle musical de divulgació astronòmica a l'Ull del Montsec i observació al Parc de Telescopis.

El festival acabarà el dimarts 1 de novembre al matí amb la repetició de dues activitats: la visita 'Viatgers Galàctics' i la visita diürna per a públic general/adult.

El Festival d'Astronomia del Montsec es presenta com una de les propostes estrella de la programació del Parc Astronòmic, juntament amb el Cicle de Música Sota les Estrelles, que finalitzarà al mes de desembre.

Podeu trobar més informació i comprar les vostres entrades per al Festival a: https://www.parcastronomic.cat/festival-astronomia-2022?lang=es.