El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema presentarà prop d’una seixantena de produccions del 19 al 23 d’aquest mes

14/10/2022
El certamen, que compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, oferirà projeccions a ScreenBox Lleida, la UdL, Ilerna i Beat Cafè i Soul-Hoppers

A més, dedicarà una especial atenció als joves amb la projecció de 24 curtmetratges d'alumnat d'instituts (Som Secundària), Ilerna i l'ECCIT



El director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy, ha participat aquest divendres a la presentació de la 13a edició del Festival de l'Audiovisual Català Som Cinema, que se celebrarà a Lleida del 19 al 23 d'octubre, com sempre amb el suport de l'IEI.

L'acte ha tingut lloc a la Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura de la Paeria, i a més de Juanjo Ardanuy, hi han participat l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el regidor Jaume Rutllant, i la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.

En la seva intervenció, Joan Josep Ardanuy, que ha felicitat l'organització per celebrar la 13 edició, ha posat de relleu la implicació dels joves en aquest festival, assegurant que "la gent jove són el futur i l'esperança del cinema en català".

Som Cinema presentarà prop d'una seixantena de produccions provinents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears que conformaran les diferents seccions de la mostra: ficció, documentals, Som Secundària i les sessions dedicades a treballs de l'Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) i Ilerna.

Així, la programació inclourà 5 llargmetratges i 12 curts de ficció; 9 llargs i 6 curts documentals; 14 curts del Som Secundària (a càrrec d'alumnat d'instituts); 6 curts d'Ilerna i 4, de l'ECCIT. A més, la sessió inaugural permetrà veure, fora de concurs, el documental 'Defensores' (2021), realitzat pel Col·lectiu Tara, que se centra en les amenaces de grups fonamentalistes i d'extrema dreta als drets sexuals i reproductius.

Aquesta projecció serà el 19 d'octubre, a les 19 h, a l'Auditori del Campus de Cappont de la UdL. La sala d'actes del Rectorat de la UdL serà l'escenari de les matinals de documentals, mentre que ScreenBox Lleida acollirà el gruix de les projeccions de la mostra, que també tindran lloc a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera i el Rectorat de la Universitat de Lleida, Ilerna i el Beat Cafè i Soul/Hoppers.

A la jornada de cloenda del diumenge 23, es podran veure els primers minuts del llargmetratge 'Viaje de Vuelta', de Carlos Bauhause, actualment en rodatge. Serà al migdia, a l'ScreenBox Lleida. El públic de Som Cinema tindrà l'oportunitat de participar en col·loquis posteriors a les projeccions, amb la presència dels equips de les pel·lícules i curts que aquests dies visitaran Lleida.

Pel que fa als jurats, l'apartat de ficció (curts i llargmetratges) comptarà amb Arnau Vilaró, coguionista de la pel·lícula 'Alcarràs', la cineasta Carolina Rivas i la periodista Montse Majench, ex directora de l'Acadèmia del Cinema Català. En l'apartat de documentals (llargs i curts), els jurats seran el fotògraf Lleonard Delshams, la vicepresidenta del ConCA, Margarida Troguet, i el realitzador Tito Banqué. Finalment les actrius Abril Pinyol, Blau Granell i Consol González seran les encarregades de seleccionar els guanyadors del Som Secundària. Els tres jurats, majoritàriament femenins i molt lligats a Lleida, inclouen professionals de l'audiovisual i de les arts escèniques amb trajectòries extenses i reconegudes, experiència docent així com talent jove i emergent.