Una donació anònima permet a l’IEI recuperar llibres dels segles XVIII i XIX que constaven com a extraviats del seu fons

D'altra banda, ha rebut d'Eugeni Casanova i Solanes dos volums que contenen la totalitat de números del suplement 'Terra Ferma' que es van editar durant els anys 1984 i 1985 al 'Periódico de Catalunya'

La biblioteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha reincorporat, de nou, en els seus fons diversos volums de la Secció de Reserva que fa uns anys s'havia extraviat. Les obres han estat retornades gràcies a la col·laboració altruista d'un col·leccionista anònim.

Es tracta de 18 publicacions de gran valor històric i documental, algunes de les quals tenen el segell de l'IEI i que van ser de les primeres que van entrar al registre de la biblioteca, datades majoritàriament als segles XVIII i XIX. Tenen, a més, el valor d'haver estat publicades per impressors força reconeguts de l'època.

La vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, ha agraït la donació i ha posat de relleu la importància de la consciència de persones que creuen que el patrimoni ha d'estar a les institucions. Aquests exemplars rebran ara un breu tractament de desinfecció per poder ser retornats a la biblioteca i ser consultats per la ciutadania interessada.

Cal recordar que el mes de juny de 2020 ja és recuperar un exemplar que forma part de la publicació d'Antonio Ponz Viage de España, en què es dona notícia de les coses més apreciables, i dignes de saber-se, que hi ha, imprès l'any 1788 a Madrid per la impremta de la vídua i els hereus de Joaquin Ibarra.

D'altra banda, l'IEI ha rebut d'Eugeni Casanova i Solanes dos volums que contenen la totalitat de números del suplement 'Terra Ferma' que es van editar durant els anys 1984 i 1985 al 'Periódico de Catalunya', corresponents a les comarques del Segrià, Garrigues, Urgell, Noguera, Segarra, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Vall d'Aran, Solsonès, Baix Cinca, Llitera, Ribagorça, Andorra.

Es tracta d'un fons que enriqueix i complementa la documentació de què disposa l'hemeroteca de l'IEI.

Els volums recuperats de la donació anònima són:

§ Fernández de Moratín, Leandro, 1760-1828. Obres de D. Leandro Fernández de Moratín donades à llum per la Reial Acadèmia de la Història. Madrid: per Aguado, Impressor de cambra de S.M. i de la seva Reial Casa, 1830. vol I: Orígens del teatre espanyol.

§ Masdeu, Juan Francisco de,1744-1817. Història crítica d' Espanya i de la cultura espanyola: obra composta en les dues llengües italiana i castellana. Madrid: A la Impremta de Sancha, 1789. vol. VI: Espanya romana.

§ Masdeu, Juan Francisco de, 1744-1817. Història crítica d'Espanya i de la cultura espanyola:obra composta en les dues llengües italiana i castellana. Madrid : A la Impremta de Sancha, 1797. vol. XVIII: Espanya romana.

§ Ponz, Antonio,1725-1792. Viage d'Espanya, en què es dona notícia de les coses més apreciables i dignes de saber-se, que hi ha. 3a ed., corregida i augmentada. Madrid : per la Vídua d'Ibarra, Fills i Companyia, 1787. vol.1.

§ Ponz, Antonio,1725-1792. Viage d'Espanya, en què es dona notícia de les coses més apreciables i dignes de saber-se, que hi ha. Madrid: per la Vídua d' Ibarra, Fills i Companyia, 1788. vol 15.

§ Ponz, Antonio,1725-1792. Viage d'Espanya, en què es dona notícia de les coses més apreciables i dignes de saber-se, que hi ha. 2a impr. Madrid: pel Sr. Joachin Ibarra, 1782. vol. 5 Tracta de Madrid.

§ Ponz, Antonio,1725-1792. Viage fora d'Espanya. Madrid: pel Sr. Joachin Ibarra, 1785. vol.

§ Balmes, Jaume,1810-1848. Filosofia fonamental. 2a ed. Barcelona: impremta d' A. Brusi, 1848. vol. IV.

§ Costa i Borràs, José Domingo,1805-1864. Obres de l'Excel·lentíssim é Ilustríssim senyor doctor Sr. José Domingo Costa i Borrás, Bisbe que va ser de Lleida i Barcelona, i Arquebisbe de Tarragona: dedicades a l'alleujament de l'Església i del nostre santíssim pare el Papa Pio IX. Barcelona: Impremta de l' hereu del Sr. Pablo Riera, 1866. vol. II.

§ Costa i Borràs, José Domingo,1805-1864. Obres de l'Excel·lentíssim é Ilustríssim senyor doctor Sr. José Domingo Costa i Borrás, Bisbe que va ser de Lleida i Barcelona, i Arquebisbe de Tarragona: dedicades a l'alleujament de l'Església i del nostre santíssim pare el Papa Pio IX. Barcelona: Impremta de l' hereu del Sr. Pablo Riera, 1867. vol. II.

§ Du Cange, Charles Du Fresne, sieur, 1610-1688. Glossarium ad scriptores mediae et infimae latinitatis / auctore Carolo Dufresne, domino Du Cange... Parisiis: sub oliva Caroli Osmont ..., 1733. vol III.

§ Georgius, Lienhart, abat de Roggenburg. Ephemerides hagiologicae ordinis praemonstratensis seu quotidiana sanctorum, beatorum, opinione sanctitatis aut heroica virtute illustrium nivei instituti alumnorum : memoria, acta et elogia... Augusta Vindelicorum [Augsburg]: Impensis Matthaei Rieger Bibliopolae, 1764.

§ Hervás i Panduro, Lorenzo,1735-1809. En què s'observen el mecanisme i els principals fenomèns del cel, s'indaguen les seves causes físiques i es demostren l'existència de Déu i els seus admirables atributs. Madrid: A la Impremta d' Aznar, 1794. vol. IV.

§ Morales, Ambrosio de, 1513-1591. Les antiguitats de les ciutats d'Espanya que van nomenades a la Corònica amb les indagacions dels seus llocs i noms antigues. Madrid: a l' Oficina de Don Benito Cano, 1792. vol IX.

§ Morales, Ambrosio de, 1513-1591. Crònica General d' Espanya. Madrid: a l' oficina de Benito Cano, 1791. vol. VI.

§ Ocampo, Florián de. Crònica General d' Espanya. Madrid: a l' oficina de Benito Cano, 1791. vol. I i II.

§ Reial Acadèmia Espanyola. Gramàtica de la llengua castellana. Madrid: Gregorio Hernando, Impressor i Llibreria, 1883.

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha rebut amb satisfacció aquest fons, que constava com a desaparegut des de fa molt de temps, i que formarà part part de la Secció de Reserva. Com la resta de fons podran ser consultats pels usuaris de la biblioteca que ho desitgin.