Tres joves que han marxat en busca de futur laboral parlaran ‘Sense pèls a la llengua’ de la seva visió de la cultura de casa nostra

01/06/2021
‘Viure la cultura des de lluny de Lleida. Què veuen i què viuen els joves lleidatans allunyats de la seua ciutat?’ és el títol d’aquesta nova entrega del cicle que organitza l’IEI.

Se celebrarà el dimecres 2 de juny, es podrà seguir via streaming pel canal culturaiei.cat i comptarà amb la participació de Tomàs Bayo, Anna Ortín i Núria Roca.

 

El cicle ‘Sense pèls a la llengua’ de l’Institut d’Estudis Ilerdencs oferirà dimecres vinent, 2 de juny, a les 18.00 hores una nova entrega en forma de taula rodona virtual. En aquesta ocasió, l’eix temàtic serà ‘Viure la cultura des de lluny de Lleida. Què veuen i què viuen els joves lleidatans allunyats de la seua ciutat?’

La sessió es podrà seguir en format telemàtic via streaming a través del canal culturaiei.cat i comptarà com a participants amb Tomàs Bayo (guionista i professor de cinema, de Barcelona), Anna Ortín (doctora en filosofia, de Groningen, Països Baixos) i Núria Roca (gestora de projectes a la UNESCO, de l’Iraq), actuant com a moderador Roger Manau (graduat en Humanitats i professor de Secundària).

La taula rodona vol posar l’accent en el fet que sovint ens queixem de no aprofitar prou la formació i el talent de bastants joves lleidatans professionalment molt qualificats els quals, per poder treballar, han d’anar lluny de la nostra ciutat o dels nostres pobles, lluny de la nostra comunitat cultural.  Potser poques vegades els escoltem per conèixer com s’adapten al lloc on els ha tocat viure: què hi veuen, què hi viuen i quins aprenentatges personals i interculturals en fan.

És per això que, des del Departament de Llengua i Literatura de l’IEI, se’ls hi ha volgut donar veu i s’ha organitzat aquesta sessió en què podrem conèixer com ha estat l’experiència de tres joves, quina és la seva mirada des de la distància geogràfica i com tot plegat pot enriquir la nostra mirada cultural sobre quines coses hem d’aprendre, interpel·lant-nos com veuen Lleida, quines coses hi grinyolen, quines hi hem de millorar, o de quines en podem estar satisfets.

Un altre repte que aquesta taula virtual vol ajudar a corregir és el de l’allunyament recíproc entre els joves i les institucions culturals. La nostra responsabilitat és la de convocar-nos, fer-nos cas i ser coprotagonistes del debat i l’activitat cultural.