ÒC CULTURA 22

IEI- Del 19 al 28 d'octubre

09/09/2022

Òc Cultura ei ua iniciativa organizada pera Seccion d'occitan aranés der IEI que prepause un viatge a trauès dera cultura, era istòria e era lengua occitanes.
"Sens racinas, pas de flors" ei era dusau edicion d'Òc Cultura, dempús dera edicion 2021 "Catars e trobadors". Eth títol dera presenta edicion ei un arrepervèri popular que sintetize fòrça ben çò qu' ei víuer ena contemporaneïtat en Occitània: béuer dera tradicion, entà innovar e crear en present. Se non auem arraïtzes, podem florir?
Dera nòsta singularitat territoriau estant, a trauès d'ua vision en 360 grads (convèrsa-debat, poesia, cant e musica), didem ÒC as cultures de toti es territòris occitans: d'Aran enquias Valadas deth Piemont, en tot passar pera Gasconha e era Provença.

Òc Cultura és una iniciativa organitzada per la Secció d'occità aranès de l'IEI que proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua occitanes. "Sens racinas, pas de flors" és la segona edició d'Òc cultura, després de la primera edició 2021 "Càtars i trobadors". "Sense arrels, no hi ha flors": aquest proverbi popular sintetitza molt bé què és viure en la contemporaneïtat a Occitània: beure de la tradició, per innovar i crear en el present. Si no arrelem profundament, podem florir? Des de la nostra singularitat territorial, a través d'una visió en 360 graus (conversa-debat, poesia, cant i música), diem ÒC a les cultures de tots els territoris occitans: des de l'Aran, fins a les Valadas del Piemont, passant per Gascunya i la Provença.

Descarregar ÒC CULTURA díptic
 PROGRAMA

19 d'octobre, 18 ores.
Aula Magna der IEI

Presentacion dera Antologia poetica 'Paraulas de hemnas'Dimèrcles
Damb Paulina Kamakine, hemna-poeta, en camin tara beautat fragila

A on ei era hemna ena literatura occitana? Paulina Kamakine, hemna-poèta, a reivindicat eth hèt femenin ena antologia Paraulas de hemnas. Vos prepausam un recitau de poesia que mos daurirà era antologia coma ua flor, mos la deschifrarà, mos n'explicarà era gènesi e, en un moment centrau cargat d'emocion, connectaram en dirècte damb bères poetes occitanes que mos recitaràn es sòns poèmes.

On és la dona a la literatura occitana? Paulina Kamakine, donapoeta, ha reivindicat el fet femení a l'antologia Paraulas de hemnas. Us proposem un recital de poesia que ens obrirà l'antologia com una flor, ens la desxifrarà, ens n'explicarà la gènesi i, en un moment central carregat d'emoció, connectarem en directe amb algunes poetes occitanes que ens recitaran els seus poemes.

 Paulina Kamakine Diuèndres 21 d'octobre,19
. Pati der IEI

Rodín en concèrt: Pantais Clus
Damb Rodín Kaufmann, poèta e artista multidisciplinari

Com incorporar eth legat occitan ath rap e ath hip-hop? Vos presentem un creador vertadièrament unic que desfise era etiqueta que segueix. Rodín ei sinonim de fusion, resultat d'ua vida de descubèrta que l'a portat a recuperar es sues arraïtzes, e meter-les laguens dera suau. Arrecebem Rodín cantaire e creador damb toti es sòns musicians. Pantais Clus aumplirà toti es cornèrs deth pati der IEI damb eth sòn univèrs etèri, viscerau, ritmic.

Com incorporar el llegat occità al rap i al hip-hop? Us presentem un creador amb un segell molt propi i que desafia qualsevol etiqueta. Rodín és sinònim de fusió, resultat d'una vida de descoberta que l'ha dut a recuperar les seves arrels, i posar-ho dins de la seva músical. Acollim el Rodín cantant i creador amb tots els seus músics. Pantais Clus inundarà tots els racons del pati de l'IEI amb el seu univers eteri, visceral, rítmic.


 Rodín Kaufmann 
Deluns 24 d'octobre, 18 ores.
Aula Magna der IEI

Convèrsa "Trabalhar entara lengua: era bua en esperit"
Damb Alidé Sans, cantaira i activista aranesa e Antoni Nogués, traductor

Qué passe quan acaram dues generacions diferentes? Era joenessa dera cantaira Alidé Sans acarada damb era experiència deth traductor Antoni Nogués. Era Val d'Aran a fòrça talent e aguest talent s'exprimís en multitud d'encastres. Qué ei entada eri era creacion en occitan? Parlaràn sense filtre, sense interrupcions, en ua conversa que non aurà moderador: Alidé e Antoni umans, cara a cara.

Què passa quan confrontem dues generacions diferents? La joventut de la cantant Alidé Sans confrontada amb l'experiència del traductor Antoni Nogués. La Vall d'Aran té molt talent i aquest talent s'expressa en multitud'àmbits. Què és per ells la creació en occità? Parlaran sense embuts, sense interrupcions, en una conversa que no tindrà moderador: Alidé i Antoni humans, cara a cara.


Alidé Sans i Antoni Nogués Diuèndres 28 d'octobre,
Aula Magna der IEI

Talhièr de cant polifonic creatiu e concèrt17 ores – talhièr de cant 19 ores – concèrt
Talhièr de cant polifonic creatiu e concèrt
Damb Blu l'Azard, grop musicau e artistic

En partint dera tradicion polifònica des Alps occidentaus enquiath cant creatiu e era improvisacion: Blu l'Azard aufrís un talhèr entà totes es edats e nivèus d'experiéncia, basat en repertòri dera tradicion orau. Ua experiéncia col·lectiva extraordinària, terapeutica, laguens d'un païsatge sonor qu'ei viu e interactue damb nosati. Ara seguida, Blu l'Azard en concert mos convide a un viatge en sòn particular mon sonor caracterizat pera mescla entre tradicion, naua creacion e performance.

Des de la tradició polifónica dels Alps occidentals al cant creatiu i la improvisació: Blu l'Azard ofereix un taller obert a totes les edats i nivells d'experiència, basat en el repertori de la tradició oral. Una experiència col·lectiva extraordinària, terapèutica, dins d'un paisatge sonor que és viu i interactua amb nosaltres. A continuació, Blu l'Azard en concert ens convida a un viatge al seu particular món sonor caracteritzat per la mescla entre tradició, nova creació i performance.


Talhièr de cant polifonic creatiu e concèrt