L’IEI posa sobre la taula la problemàtica derivada de la llum artificial a la nit

16/06/2021
Salvador X. Bará, Carla Estivill, Fernando Jauregui, Susana Malón i Salvador J. Ribas han participat a la sessió, que formava part dels actes a Lleida de Congrés Internacional Artificial Light at Night 2021.

 
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dimecres, de la taula rodona ‘La llum artificial a la nit: un problema no només d'astrònoms".

L’acte s’ha celebrat presencialment a l’Aula Magna de l’IEI, tot i que s’ha pogut seguir en format virtual gràcies a l’emissió via streaming a través del canal culturaiei.cat. Hi han intervingut Salvador X. Bará, professor titular de la Universitat de Santiago de Compostela; Carla Estivill, directora i responsable I+D de la Fundació Estivill Sueño; Fernando Jauregui, director tècnic del Planetari de Pamplona i responsable tècnic del Projecte Pirineus La Nuit; i Susana Malón, directora de Lumínica Ambiental, actuant com a moderador Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec.

Aquesta taula rodona s’emmarcava dins els actes a Lleida del Congrés Internacional Artificial Light at Night 2021. La sessió ha donat veu a experts en els diversos àmbits de la llum a la nit i la contaminació lumínica, tot revisant i discutint les diverses problemàtiques que pot generar l’exposició a la llum en horari nocturn. De fet, no només se’n veu perjudicada l’astronomia i l’observació del cel, sinó que té una important afectació a la fauna i la flora i, com no, a la salut de les persones.