L’IEI obre amb l’itinerari artístic ‘De la terra al cel’ el festival Errant, que oferirà dos caps de setmana d’activitats i propostes a Gósol

22/04/2022
El vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdenc, Estefania Rufach, ha participat en l’acte inaugural

La proposta que obert el foc ha consistit en un recorregut des del CentrePicasso fins a l’església de Santa Maria del Castell

 

La tercera edició del festival ‘Errant. Itineraris d’Art i Pensament’ s’ha posat en marxa avui a Gósol amb l’itinerari artístic 'De la terra al cel’, una proposta que dona pas a dos caps de setmana d’activitats que culminaran l’1 de maig amb un final de festa popular amb l’acordió de Roser Gabriel, el contrabaix de Gerard Avellaneda i un grup de músics i acordionistes del poble.

Organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, enguany amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gósol, del Consell Comarcal del Berguedà i del Molí de Gósol, l’inici del festival ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i també del director, Joan Josep Ardanuy.

La proposta inaugural ha consistit en un recorregut que ha anat des del Centre Picasso fins a l’església de Santa Maria del Castell de Gósol. Durant la visita comentada, s’han presentat les obres dels artistes Aleydis Rispa, Jaume Amigó, Joan Codina Donaire, Nil Nebot i Carlota de Carvajal, Núria Rion, Ona Trepat Rubirola i Vicky Benítez, mentre que al voltant de l’església s’ha fet la presentació de la recerca prèvia al projecte de la publicació ‘Mapa d’autor Errant 2023’, a càrrec de l’investigador cultural, docent i curador Christian Alonso.

Posteriorment, i davant de l’església, s’ha pogut gaudir de ‘L’eixam’, un diàleg entre la dansa de Carlota de Carvajal i la intervenció a la natura de l’artista Nil Nebot. ‘L’eixam’ és un projecte performatiu que posa en contacte dos elements, dansa i natura, en una obra s’inspira en un comportament autodestructiu observat en alguns insectes, i que planteja una societat humana que es troba en un bucle tràgic.

En acabar, l’església de Santa Maria ha acollit l’acció artística amb destral, tronc i violoncel ‘Entre tot i res’, una creació de Pep Aymerich i la violoncel·lista Lluïsa Paredes en què el ritme de la destral i la música retornen a l’activitat amb la simplicitat i el caràcter ancestral que té aquesta eina i la bellesa de la música que ressona en un instrument noble com el violoncel. El diàleg simultani i la interacció entre la determinació del gest simple del cos i de les mans en què la destral talla el tronc de pollancre per convertir-lo en estellicons i la determinació amb què es freguen i es fan vibrar les cordes del violoncel per crear espais sonors van conformant l’acció en si mateixa. 

Com és habitual, el festival Errant porta l’art i el pensament a les diferents poblacions de la demarcació de Lleida, i enguany ho fa a Gósol, el petit poble on Pablo Picasso va fer, l’any 1906, una estada feliç d’uns tres mesos que li va permetre trobar la pau interior que cercava i, alhora, una manera de fer art molt essencial i autèntica, amb una connexió directa amb la natura i amb la gent. Així, l’Errant vol recuperar l’esperit del qual es va impregnar el pintor malagueny, tot reivindicant l’art més radical com a espai de transformació personal i col·lectiu i com a eina de coneixement de l’entorn.

Podeu consultar tota la programació a www.errantfest.cat.