L’IEI estrena el cicle ‘Dona i Salut’ amb la presentació del llibre de Magda Gregori on dona veu a tretze professionals del sector

15/04/2021
Metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes o terapeutes ocupacionals detallen el seu dia a dia a ‘Salut! La vida amb elles’.

El cicle ‘Dona i Salut#MésEnllàdel8m’ és una iniciativa conjunta de l’IEI, de les àrees d’Igualtat i Salut de la Diputació de Lleida, del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, i del Col·legi Oficial de Metges de Lleida.

 

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació del llibre ‘Salut! La vida amb elles’, de Magda Gregori.

L’acte, que també s’ha pogut seguir via streaming a través del canal culturaiei.cat, ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, d’Anna Monsó, llevadora de l’Hospital Arnau de Vilanova, i de Teresa Serés, professora de Comunicació de la UdL, a més de l’autora de l’obra, que ha estat publicada per Editorial Fonoll dins la col·lecció Lo Plançó i que compta amb fotografies de Jordi Borràs i pròleg de la consellera de Salut, Alba Vergés. A l’acte també hi han assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la diputada d’Igualtat, Helena Martínez; el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; i l’assessor de polítiques de Salut Pública, Jordi Cortada.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha posat en valor el fet que es tracta d’un llibre fet per una dona i que té com a protagonistes les dones, concretament les professionals de la salut, a les quals ha agraït l’esforç que estan fent des que es va iniciar la pandèmia.

La vicepresidenta de l’IEI també ha destacat que la presentació del llibre ‘Salut! La vida amb elles’ representa el tret de sortida del cicle ‘Dona i Salut#MésEnllàdel8m’, que organitzen l’IEI, les àrees d’Igualtat i Salut de la Diputació de Lleida, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, i el Col·legi Oficial de Metges de Lleida. Un cicle que ha animat a tothom a seguir-lo i que, segons ha explicat Rufach, “va més enllà del 8M”, tot destacant la feina que fa la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, present també en la presentació per introduir “les polítiques d’igualat que tanta falta ens fan”.

Aquest cicle continuarà el 30 d’abril amb la llevadora Yolanda Florensa parlant de ‘Dona cíclica: respectant la nostra naturalesa’, i el 28 de maig amb la ginecòloga Marta Canals amb ‘Menopausa: temps de canvis, temps per a cuidar-te’, per acabar el 21 de juny amb la llevadora Gemma Lloses, que parlarà sobre ‘El plaer de ser dona’.

‘Salut! La vida amb elles’ dona veu a tretze professionals del sector de la salut –metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes o terapeutes ocupacionals– que expliquen com passa la vida per les seves mans, des del naixement fins a la mort, oferint la seva visió d’una feina que abasta aspectes com diagnosticar i curar, però també fer costat als pacients i a les seves famílies, i donar-los esperança.

El llibre defuig la imatge de superheroïnes i d’àngels de la guarda d’aquestes professionals, tot i que fa palesa la seva capacitat per gestionar moments de màxima tensió, de prendre decisions ràpidament, de comunicar males notícies, de posposar la mort quan és possible o de lluitar quan una malaltia ho trenca tot.

Magda Gregori Borrell (Vilamajor d’Àger, la Noguera, 1993), és graduada en Periodisme i Ciències Polítiques i de l’Administració a la UPF. Va iniciar la seva carrera professional a Ràdio Balaguer i actualment és redactora en cap del magazín digital ‘La Mira’ i col·labora com a analista política en diversos mitjans (‘Més3/24’, ‘El Temps’, ‘La República’). Ha publicat els llibres ‘Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic’ (2020) i ‘Tan lluny, tan a prop. 1973-1983. Els anys de la transició a Balaguer’ (2013).