L’art de la Franja i de Sixena, protagonista a la jornada de cloenda del congrés sobre els litigis i conflictes al voltant del patrimoni

18/09/2021
L’historiador Alberto Velasco, que va ser conservador del Museu de Lleida, i l’advocat Xavier Muñoz Puiggròs han centrat les seves ponències en aquest tema analitzant-lo des de diferents punts de vista


L’art de la Franja i de Sixena ha acaparat bona part del protagonisme en la segona i darrera jornada del congrés ‘Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni’, que es clausura avui. El Departament d’Arts i Patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat al capdavant de l’organització d’aquest congrés que, durant dos dies, ha aplegat especialistes de tot el país per debatre sobre els litigis al voltant del patrimoni, tot plegat sota la direcció científica de l’historiador Alberto Velasco. 

En aquesta segona jornada, amb l’ex conseller de la Generalitat i especialista en patrimoni cultural Joaquin Nadal actuant com a moderador, han seguit els debats i les ponències, amb la signatura de Raimon Graells (Universitat d’Alacant), Carmen Aranegui (Universitat de València) i Santos M. Mateos (Universitat de Vic). 

Un dels punts d’atenció ha estat per a les ponències que han tractat sobre l’art de la Franja i Sixena. D’una banda, la que ha ofert Alberto Velasco (Universitat de Lleida), titulada ‘Els litigis per l’art de la Franja i Sixena: qüestions patrimonials’, i de l’altra, la de l’advocat Xavier Muñoz Puiggròs sobre ‘Els conflictes judicials pels béns artístics del monestir de Sixena’. Cal recordar que Velasco és historiador de l’art, comissari i professor de la UdL i de la Universitat Oberta de Catalunya, a més de conseller de l’IEI. Especialista en art medieval i pintura gòtica catalana, va ser conservador del Museu de Lleida del 2007 al 2019 i està considerat com una de les veus més autoritzades al voltant del litigi sobre les obres d'art del monestir de Sixena.

‘Conflictes, reclamacions i restitucions’ ha aplegat, al llarg de dos jornades, especialistes de tot el país amb l’objectiu de reflexionar sobre aquestes qüestions a partir de casos concrets que s’han donat a l’Estat espanyol en els darrers anys, aprofundint en les dimensions històriques i legals, les conseqüències judicials, els components polítics i els aspectes identitaris, així com en els pressupòsits ètics i tècnics. El contingut del congrés quedarà recollit en un llibre.