La Diputació s'implica en la recuperació de la diada de Sant Jordi a Lleida

20/04/2021
Cedirà al Gremi de Llibreters cinc carpes que s’utilitzaran en el muntatge de l’espai que acollirà les parades aquest divendres a la rambla Ferran.

 

També dona suport a la publicació dels llibres que els diaris ‘Segre’ i ‘La Mañana’ regalaran als seus lectors, i que s’han presentat avui.

 

La Diputació de Lleida s’implicarà de ple en la recuperació de la diada de Sant Jordi, i ho farà des de diferents fronts. D’una banda, donant suport a la publicació dels llibres que els diaris ‘Segre’ i ‘La Mañana’ regalaran als seus lectors aquest divendres, i de l’altra, amb la cessió al Gremi de Llibreters de Lleida de cinc carpes per tal de muntar l'espai que acollirà les editorials i llibreries a la rambla Francesc Macià en motiu de la jornada de Sant Jordi.

El president de la Diputació, Joan Talarn, s’ha referit a aquesta diada en la seva intervenció durant la presentació del llibre de ‘La Mañana’, tot dient que hem recuperat una festa que “la pandèmia ens va sostreure l’any passat”, i remarcant que, malgrat tot, cal ser “respectuosos amb les mesures de seguretat” per tal de preservar una data que “ens fa únic als catalans i catalanes, el dia que ens estimem regalant-nos roses i llibres”. És per tal de contribuir a respectar al màxim els protocols anti-Covid que el Sant Jordi d’enguany es farà en un espai únic, més ampli, i utilitzant elements com les carpes que cedeix la Diputació.

Les paraules de Joan Talarn han arribat, com ha quedat dit, en la presentació del llibre amb el qual el diari ‘La Mañana’ obsequiarà als seus lectors en aquest Sant Jordi. Es tracta, com és habitual, de l’obra guanyadora del Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans, en concret de la 31a edició, ‘Viure a censal. L’endeutament municipal a la regió de Lleida entre els segles XVII i XIX’, de l’historiador Gabriel Ramon-Molins, professor a la UdL.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI i ha comptat amb la participació d’Enric Vicedo, representant de la Fundació Josep Lladonosa, Jordi Solana, president editor de ‘La Mañana’, i de l’autor del llibre, Gabriel Ramon-Molins. També hi han assistit, entre d’altres, Estefania Rufach, vicepresidenta de la Diputació i de l’IEI; Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; Anton Perea, alcalde d'Alguaire; i Manel Lladonosa, president de la Fundació Josep Lladonosa.

En l’edició del llibre hi han col·laborat l’Ajuntament d’Alguaire, la Universitat de Lleida, l’IEI, la Diputació de Lleida i ‘La Mañana’, en el que Joan Talarn ha definit com un exemple de “col·laboració institucional i de responsabilitat cultural de l’IEI i la Diputació de Lleida amb els projectes que es fan des del territori impulsats des de les entitats i els governs locals, i amb els nostres creadors i investigadors”. El president ha remarcat que l’obra és un estudi sobre el finançament del món local entre els segles XVII i XIX, “un exercici d’història financera que potser a molts dels que estem aquí ens soni més aviat a actualitat de la que vivim dia a dia com és la de les finances municipals”.

Joan Talarn també ha participat en la presentació del llibre de ‘Segre’, titulat ‘Òscar Mirón, el fotògraf sensible’ i que ret homenatge al que fou fotògraf del diari, que ens va deixar ara farà dos anys. L’acte ha comptat amb la participació de Santi Costa, director del diari, i d’Anna Juni, vídua d’Òscar Mirón.

En la seva intervenció, Talarn ha destacat la tradició periodística i fotoperiodística existent a Catalunya, que ha qualificat com a “pionera i excepcional”, amb grans exponents a les terres de Lleida, com ara els Gómez Vidal i Porta. El president de la Diputació ha remarcat que el treball fotoperiodístic, en tant que “testimoni gràfic de la realitat social, cultural i política”, també genera “un llenguatge particular i creatiu”. És per això que ha volgut agrair al Grup Segre aquest nou volum de la Col·lecció Edicions de La Clamor, dedicat a “una persona entranyable i discreta, un professional de la fotografia que durant moltíssims anys testimonià el batec de la ciutat, la societat i les institucions de les terres de Lleida”.