Alcoletge pren el relleu de Tremp i donarà la benvinguda a l’any nou amb l’IEI i el concert Preludi 22 de l’Orquestra Julià Carbonell

23/12/2021
La música de ball serà l’eix del repertori d’un esdeveniment que se celebrarà el dissabte 8 de gener al Pavelló Municipal Ramon Pascual i que serà retransmès en directe per Lleida TV

L’acte vol ser un preàmbul musical i una invitació a l’optimisme de cara a l’any que comença, a la vegada que vol acostar la cultura al territori

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de Preludi 22, el concert que dona continuïtat a Preludi 21. En aquesta segona edició, l’escenari serà Alcoletge el 8 de gener vinent amb un concert a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, dirigida per Alfons Reverté. L’esdeveniment serà retransmès en directe per Lleida TV.

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, de l’esmentat Alfons Reverté, de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i de l’alcalde d’Alcoletge, Josep Maria Gras, a més de l’assistència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

Tal com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, al gener d’aquest 2021, l’Institut d’Estudis Ilerdencs va instaurar una iniciativa que consistia en un concert a principis d’any, un esdeveniment que volia ser el preludi musical i cultural a l’any que començava. En aquella cita inaugural, l’escenari va ser Tremp, una localitat especialment castigada per la pandèmia durant el 2020.

Per aquest 2022, la població escollida és Alcoletge, no ja per cap motiu relacionat amb la Covid-19, sinó com a exemple de localitat petita, amb un equipament polivalent que serveix, entre moltes altres activitats, per acollir concerts, fins i tot simfònics com és el cas d’aquest que oferirà l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida a partir de les 20.00 hores del dissabte 8 de gener al Pavelló Municipal Ramon Pascual. Amb la tria d’aquesta localitat, des de l’IEI es vol reivindicar la necessitat de fer arribar la cultura a tot arreu, superant els marcs i espais tradicionalment reservats per a determinades activitats, perquè la Diputació de Lleida i l’IEI tenen “al seu ADN tenir present tot el territori en totes i cada una de les nostres propostes, dels ajuts econòmics al foment de la cultura”, ha dit Talarn.

Pel que fa al programa previst per a Preludi 22, ha estat explicat per Alfons Reverter, que ha detallat que el repertori fa una repassada històrica a la música de ball, a les peces que al llarg dels segles s’han ballat a les places i als salons d’arreu. L’objectiu d’aquest programa és traslladar il·lusió a les persones que el segueixin, amb l’esperança que ben aviat, aquest 2022, es pugui recuperar el ball, una activitat que requereix i facilita el contacte interpersonal, del qual ara anem tan mancats darrerament. El programa ressegueix, doncs, les grans composicions i els diferents estils, des del minuet fins al rock passant pel vals, la polca, les danses d’arrel ètnica o la sardana.

En qualsevol cas, Preludi 22 és, en paraules de Joan Talarn, “la confirmació d’una tradició de l’IEI per a les nostres comarques”, basada en “iniciar cada any amb música” per així començar un cicle de 365 dies “amb els millors dels ànims i les predisposicions”. A més, i en coherència amb el missatge de la decoració nadalenca ‘Abraçades de llum’, el muntatge que es pot veure al Pati de l’IEI durant aquests dies, Preludi 22 vol ser una nova invitació a recuperar el contacte i les emocions, en aquest cas a través de la música.

Entrant més en detall en el programa, la primera part inclourà les peces Música pels Reials Focs Artificials, de Georg Friedrich Händel; la Simfonia núm. 8 de Ludwig van Beethoven, Els comediants (Dimitri Kavalevsky), Sarabanda i Giga (Arcangelo Corelli), Dansa Hongaresa núm. 5 (Johannes Brahms), Dansa de Moravia núm. 3 (Leos Janacek), Dansa Eslava núm. 8 (Antonin Dvorak), Recordant Vic (Joaquim Serra), L’Aragonaise, suite núm. 1 de Carmen i L’Arlesienne, totes dues de Georges Bizet.

Per a la segona part s’han previst El Danubi Blau i Tritsch-Tratsch, ambdues de Johan Strauss fill, Samsó i Dalila (Camile Saint-Saëns), L’habanera de Carmen (Georges Bizet), Rodeo (Aaron Copland) i Grease (Casey-Jacobs).