INSTITUT D'ESTUDIS ILERDENCS Administracions públiques Lleida Lleida
L'edifici

L’Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida té la seva seu a l'edifici de l'antic hospital de Santa Maria, ubicat al mig del centre comercial i històric de la ciutat de Lleida. L’edifici és un dels millors exponents del gòtic civil català (S.XV-XVI).

Creat per a amalgamar els set hospitals privats existents a la Lleida medieval, la construcció de l'Hospital General de Santa Maria va començar l'any 1454, sota els auspicis dels paers de la ciutat i de la Reina Maria, muller d'Alfons el Magnànim.

Si bé el procés de les obres es va caracteritzar per nombroses paralitzacions (l'edifici no s'acabà fins a la primera meitat del segle XVI), el volum general ve marcat per l'homogeneïtat constructiva.

De tot l'edifici, cal remarcar el pati central, d'estructura quadrada, proporcions equilibrades i dos nivells d'alçada. En el pati central sorprèn, des del punt de vista arquitectònic, l'escalinata de pedra completament coberta i la galeria d'arcs que rodeja interiorment l'edifici. En les façanes, nobles i austeres, hi destaquen espaiosos finestrals rectangulars que il·luminen els dos pisos superiors de l'edifici. 

 

Així mateix, cal esmentar que la decoració es va reservar per ornamentar la façana principal, presidida per una imatge gòtica de la Verge Maria, advocació de l'hospital, imatge que actualment, un cop restaurada, es troba dipositada al Museu de Lleida.  La planta i els alçats generals de l'edifici van ser el resultat del treball d'artistes que també van participar l'obra de la Seu Vella, concretament de Jordi Safont i Jaume Borrell.

L'hospital, com la resta d'edificis monumentals de Lleida, va sofrir les conseqüències de la Guerra de Successió. Si bé fou creat per ser un hospital públic i civil, Felip V utilitzà la meitat del seu espai per convertint-lo en hospital militar, funció sota la qual quedà fins el 1854, quan va recuperar un ús exclusivament civil.

L'any 1915, l'edifici passa a ser propietat de la Diputació de Lleida, que el destinà a fins purament culturals. Finalment, l'any 1942 es crea l’IEI, i l’edifici passa a ser seu d’aquesta nova institució cultural.